Wat is biobased bouwen?

Bij biobased bouwen maak je gebruik van natuurlijke materialen. Dit betekent dat bouwmaterialen bestaan uit hernieuwbare en biologisch afbreekbare materialen. Denk aan hout, vlas en bamboe. Deze grondstoffen zijn op korte termijn ‘aangroeibaar’ en recyclebaar voor een ander doel of composteerbaar

Bij MATCH vinden we duurzaamheid belangrijk. En daarom ook biobased bouwen. Dat bereiken we vooral met onze prefab houtskeletbouw.  

Waarom is biobased bouwen belangrijk?

Biobased bouwen is cruciaal om de klimaatdoelstellingen te halen. De traditionele manier van bouwen is niet meer houdbaar. Vooral ook omdat de bouwsector in 2030 50% minder primaire grondstoffen moet gebruiken en 55% minder CO2 mag uitstoten. Door biobased materialen te gebruiken, gaat het gebruik in primaire grondstoffen omlaag. Dat biobased materialen daarnaast koolstof opslaan in plaats van het uit te stoten, vermindert de ecologische voetdruk aanzienlijk. Dat is pas duurzaam bouwen.  

Tel daarbij de uitdaging op om te voorzien in de woningbouwopgave. Snel woningen bouwen kan. Met het prefab houtskelet van het MATCH woningconcept bouwen we snel en betaalbaar duurzame biobased woningen. Dat betekent minder wachten en meer snelheid en efficiëntie in de uitvoeringsfase. En daarmee leveren we tegelijkertijd een bijdrage aan de klimaatdoelstellingen.  

Biobased toepassingen in de bouwsector

Van constructie, binnenwerk tot gevelstijlen. Biobased materiaalgebruik is ideaal voor prefab bouwsystemen, doordat ze licht en goed bewerkbaar zijn. 

Door te kiezen voor prefab houtskeletbouw van MATCH, kies je voor biobased bouwen. Dankzij een unieke samenwerking met vier architectenbureaus is er keuze uit acht gevarieerde architectuurstijlen en een uitgebreid scala aan mogelijkheden. Zo creëren we duurzame en gevarieerde woonwijken voor de toekomst met biobased materialen.  

Voordelen van biobased bouwen

Lagere milieu-impact 
Verminder de negatieve effecten op het milieu met biobased materialen. Ze belasten de aarde minder dan traditionele bouwmaterialen. Daarnaast zijn ze onuitputtelijk en fungeren ze als natuurlijke koolstofopslag.    

Energie-efficiëntie
De productie van biobased bouwmaterialen vereist over het algemeen veel minder energie dan niet-hernieuwbare alternatieven.  

Circulaire economie 
Biobased bouwen past goed in de circulaire economie. Veel biobased materialen kunnen worden hergebruikt of gerecycled, wat afval minimaliseert en duurzaamheid bevordert.  

Hoogwaardige eigenschappen 
Veel biobased materialen hebben hoogwaardige eigenschappen. Zo gaat hout onder de juiste omstandigheden eeuwenlang mee. En creëert het een prettig en gezond leefklimaat, doordat biobased materialen vocht kunnen opnemen en afstaan.  

Trends en innovatie

De wereld van biobased bouwen staat nog in de kinderschoenen en is continu onderhevig aan trends en innovatie. De ontwikkeling van innovatieve biobased materialen blijft doorgaan, net als de technologische vooruitgang. Bij MATCH houden we uiteraard alle ontwikkelingen in de gaten. Door onze prefab productiemethode met houtskeletbouw, minimalisering van afval en maatwerk in de bouwprojecten is MATCH de partner om op te bouwen. 

Neem contact op

Op zoek naar een betaalbaar woonconcept met eindeloze keuzemogelijkheden en de ambitie om hoogwaardige biobased woonwijken te creëren? Met MATCH geef je op een betaalbare, snelle en duurzame manier invulling aan (her)ontwikkelingsplannen. Neem nu contact met ons op of download onze brochure om meer te ontdekken. 

Vul je gegevens in en download de MATCH brochure

Download de brochure van MATCH en ontdek de mogelijkheden van dit bouwconcept