"Het materiaal maakt het verschil, Biobased en Circulair als vertrekpunt voor een nieuwe architectuurtaal."

Biobased

In het biobased woningconcept van MATCH, gebruiken we bouwmaterialen die gemaakt zijn van natuurlijk materiaal die gebruikt en hergebruikt kunnen worden. Biobased materialen stoten geen CO2 uit, maar nemen dit op. Hierdoor zijn grondstoffen vaak volledig recyclebaar of composteerbaar.

Biobased natuurlijk bouwen

Door te spelen met de matenverhoudingen, houtsoorten en afwerkingen ontstaat er een hoogwaardige architectuur in hout die materiaal overstijgend is. 

Door de gevels te bekleden met een systematiek van dikke, middelmatige en dunne planken. Die elkaar afwisselen in lengte, kleur en structuur. Krijgen de woonhuizen een dynamische ritmiek. De rijwoningen, twee-onder-een-kappers en vrijstaande woningen kennen onderling een eigen vertaling van dit systeem en zijn daardoor afwijkend van elkaar.

Biobased architectuurstijl MATCH-woning

Duurzame en langdurige schoonheid met hout

Het thermische gemodificeerd hout dat wordt toegepast zorgt voor een duurzame en lang­durige schoonheid, met geen tot minimaal onderhoud, waardoor ook bij veroudering het kleurenverschil behouden blijft. De raamkozijnen zijn afgestemd op het lijnenspel van het houtwerk en worden per laag kleiner, wat een verrassend perspectivisch effect geeft.

bureau SLA

bureau SLA draagt bij aan het geluk en gezondheid voor mens en planeet. We houden enorm van bouwen, maar denken dat de manier waarop we bouwen anders moet. Wij zetten ons in voor deze verandering die niet alleen de bouwwereld, maar de hele maatschappij nodig heeft. De keuzes die bureau SLA maakt bij al haar ontwerpen zijn een gevolg van deze visie.

Voor de MATCH woning van KBK bouwgroep hebben wij twee varianten ontworpen; de biobased woning met een houten gevelbekleding en de woning met een circulaire gevel van gerecyled plastic afval dat een tweede  leven krijgt als gevelmateriaal in de vorm van een lei. Deze plastic leien zijn ontworpen door bureau SLA en Overtreders W, die samen de schoonheid en het potentieel van plastic afval zagen en de afwezigheid van circulaire gevelmaterialen in de markt. Dit initiatief is uitgegroeid tot het bedrijf Pretty Plastic, met gekwalificeerde leien en tegels, die gebruikt worden bij circulair bouwen.

Momenteel is Pretty Plastic bezig met het ontwikkelen van een prefab-tegelsysteem zodat de gevelafwerking al op de fabriek kan worden aangebracht.

Vul je gegevens in en download de MATCH brochure

Download de brochure van MATCH en ontdek de mogelijkheden van dit bouwconcept